Zien

Yerseke is beroemd om haar mossels, oesters, kreeften en heerlijke vissoorten die er dagelijks vers worden gevangen en er even zo vers ook worden verwerkt, maar er is meer te zien dan dit alleen. Yerseke zit vol met pareltjes die ontdekt kunnen worden. "Volg het hart van Yerseke" is een wandelroute die je langs de mooiste plekken van Yerseke leidt.

Oesterputten

De oesterputten worden gebruikt als verwaterplaats en nat pakhuis voor oesters. De oesters liggen hier gereed om verzonden te worden naar vele landen in West Europa. De oesterputten zijn aangelegd tussen 1870 en 1885. De loodsjes om de putten heen, worden gebruikt om de opgeviste oesters te controleren en te sorteren op grootte en gewicht én om de oesters in te pakken voor verzending. Bij een laatste controle worden de oesters tegen elkaar getikt. Klinkt de oester hol, dan is ze niet eetbaar. In de verpakking worden de oesters op een dekentje van zeewier gelegd om ze fris te houden en om beschadiging te voorkomen.

Yersekse Vissershaven

De vissershaven van Yerseke is de thuishaven van Yersekse mossel- en oesterkotters. Dat de kotters uit Yerseke komen, is herkenbaar aan hun registratienummer. Het nummer wordt voorafgegaan door de letters YE. Er zijn ook dikwijls kotters uit andere plaatsen te zien, zoals uit Bruinisse (BRU), Zierikzee (ZZ), of uit Harlingen (HA). Dat komt omdat hier de enige mosselveiling ter wereld staat. In de haven worden aan een speciaal ponton de ladingen mosselen gemeten zo bepaalt met de hoeveelheid per schip. Via de mosselveiling worden de mosselen door een mosselkweker verkocht aan een mosselhandelaar. Een mooi kijkje in de aanvoer van het zwarte goud.

Oosterschelde

U staat hier bij het grootste Nationaal Park van Nederland, de Oosterschelde. Door zon, wind en vooral getij ziet de Oosterschelde er altijd anders uit. Soms heel glad, soms grauw en onstuimig. De bij eb droogvallende slikken en platen verdwijnen weer als de vloed opkomt. En achter de dijken wachten de inlagen en kreekgebieden: zichtbare herinneringen aan het leven van de Zeeuwen met de zee. De Oosterschelde is een belangrijk vogelgebied en een grote kraamkamer voor vele soorten vissen, schaal- en schelpdieren. Grote aantallen vogels en vogelsoorten vinden hier rust, voedsel en een plekje om te broeden. In een groot deel van de Oosterschelde worden mosselen en oesters gekweekt. In het oostelijk deel (rechts van u) hebben de mosselhandelaren hun natte pakhuizen, hun percelen. Percelen zijn herkenbaar aan de vele stokken (bakens) in het water. Veelal met een eigen kenmerk, zoals een vlag of een kerstboom.

Oosterschelde museum

Het Oosterscheldemuseum in het voormalige gemeentehuis van Yerseke staat vrijwel geheel in het teken van mosselen en oesters. De geschiedenis van de kweek krijgt aandacht, maar ook de huidige manier van werken. Het museum laat de lange weg zien die een mosselzaadje aflegt en toont hoe oesters in de oesterputten werden en worden gekweekt. Kreeftnetten, maatmanden, korren en ziften illustreren het vissersleven in Yerseke.

Mosselveiling

Hier bemonstert een medewerker van de mosselveiling de lading mosselen, welke door een mosselkweker voor verkoop zijn aangeboden. De bemonstering bestaat uit het tellen van de mosselen, het meten van de schelpgrootte, het vaststellen van het netto vleesgewicht en het percentage tarra. Onder tarra wordt verstaan lege schelpen, pokken, zeewier, krabben en zeesterren. Het resultaat van de bemonstering wordt op een bord in de veiling aangekondigd, waarna mosselhandelaren en mosselconservenbedrijven via een elektronisch systeem kunnen inschrijven op de aangeboden partijen. De bieder met het hoogste bod krijgt de hele lading toegewezen. De lading wordt dan "uitgezaaid" op het perceel van die koper. De mosselen wachten op het zgn.'verwaterperceel' tot ze benodigd zijn voor verwerking voor de consument.

Prins en Dingemanse interne rondleiding

Sinds 1880 specialist in zeevruchten. In Yerseke kun je een rondleiding krijgen door de bijzondere en smakelijke wereld van de schelpdierkweek. Met informatie over heerlijke schaal- en schelpdieren zoals mosselen en oesters. En over de zorg die door hen aan de kweek en verwerking van deze producten wordt besteed, zodat kwaliteit en versheid altijd gegarandeerd zijn. Zorgeloos genieten van al het lekkers uit de zee.

Le Petit Pêcheur rondleiding

Een bedrijf dat vele schaal- en schelpdieren uit heel de wereld invoert en in binnendijkse overdekte bassins bewaart voor bestellingen. Door een uitermate geavanceerd en goed filtersysteem van het zoute water mag dit bedrijf deze exoten hier verwateren. Door een permanente koeling in deze grote hal kan dit bedrijf het gehele jaar door, ook buiten het seizoen (op beperkte schaal), oesters leveren.

Yerseke moer

Een prachtig stuk natuurgebied, dat zich oorspronkelijk tot voorbij Goes uitstrekte. In 1850 werd het gebied doorsneden door het kanaal door Zuid-Beveland. Nog vroeger liep hier het riviertje de Gersicka, waar Yerseke haar naam aan ontleed. Het oude landschap is nog steeds te herkennen. Dit ontstond toen in de 15e eeuw, het veen werd afgegraven voor de zoutwinning, ook wel "moernering"genoemd. De Moer werd zelfs de belangrijkste bron voor de levering van zout in Europa. Tegenwoordig is dit gebied zeer belangrijk als rust-, voedsel- en broedgebied voor vele weidevogels, ganzen en eenden. Een bezoek meer dan waard.