U bevindt zich hier:disclaimer & privacystatement | Jos Schouwenaar
Subtotaal:   € 0.00
Afrekenen

Zo was’t vroeger: Koenckelpotfanfare

Geschreven door
Koenckelen anno 1930 in de Zanddwarsstraat. Koenckelen anno 1930 in de Zanddwarsstraat.

koenckelpotaffaireHet is weer bijna oudjaar. Traditiegetrouw gaat de `Eerste Yersekse Koenckelpotfanfare` dan weer over Yerseke voor hun jaarlijkse rondgang. De fanfare bestaat sinds 1992 en werd opgericht door Rinus Scheele en Martin Steketee. Zij haalden de traditie van het koenckelen, waarbij kinderen op oudejaarsdag bij familie en bekenden langsgaan om onder begeleiding van een koenckelpot (een conservenblik bespannen met een varkensblaas, met daarin een een bamboestokje) een liedje te zingen, weer naar de voorgrond. Het koenckelen was jarenlang een traditie in Yerseke, maar in 1992 was deze traditie al een eind doodgebloed.

De fanfare bracht bij de oprichting een cd uit: `Ut liekt nergens op`, oftewel: ‘Het lijkt nergens op’. De liederen gingen over het wel en wee op Yerseke. Alle liedjes van deze cd kunnen inmiddels door bijna de gehele bevolking van Yerseke worden meegezongen. Jaren later kwam er ook een tweede cd uit met ook weer vele, inmiddels bekende, liedjes over het dorp Yerseke.

Vandaag de dag is de fanfare uitgegroeid tot een grote groep van ongeveer veertig leden. Hierdoor is er ook een wachtlijst voor nieuw leden ontstaan. De fanfare treedt regelmatig op in dorps- en verzorgingstehuizen; bij bijzondere gelegenheden zoals een cd-presentatie wordt er een speciaal concert gegeven. Hun meest bijzondere optreden was in het Rijksmuseum in Amsterdam, ter ere van de restauratie van de Nachtwacht. Dit optreden was zo dicht bij de Nachtwacht dat zij het schilderij van de schilder Rembrandt mogelijk hadden kunnen aanraken, vertelde één van de leden later over de bijzondere gelegenheid.

De eerste CD is inmiddels uitverkocht, de tweede CD  `Te Heare Mie`is tijdens optredens nog altijd verkrijgbaar.

Laatst aangepast op maandag, 16 december 2013 17:00

Partners

prince.png

Europees Landbouwfonds VVV Zeeland

europe

zeeland