mosseltjeMosseldag 2014 16 augustus

Tijdens deze Mosseldag (traditiegetrouw op de 3e zaterdag van augustus, dus dit jaar op 16 augustus, laat Yerseke u alles beleven wat dit unieke dorp te bieden heeft. Yerseke staat niet alleen bekend om haar oesters, mosselen, zeegroenten en andere schelpdieren. Ook de gezelligheid, de gemoedelijke stemming en niet in het minst de aantrekkelijkheid van het dorpscentrum, de dijk met getijdehaventjes, de grote vissershavens, het getijdenstrandje en het uitgestrekte natuurgebied, De Yerseke Moer, dragen zeker bij aan de populariteit van Yerseke.

mosseldag2014

Over Yerseke

Yerseke is een prachtig dorp waar je het leven van de visserij proeft en beleeft. Het is het enige authentieke dorp waar het centrum ligt van alles wat met zeebanket te maken heeft. Hier is de oorsprong. De beleving van de zee, het zien van het productieproces en het daadwerkelijk proeven van al het moois uit de zee, maakt Yerseke tot een unieke beleving.

Historie Yerseke

Van oudsher is Yerseke een landbouwdorp. De boeren wilden ter afwisseling van de dagelijkse kost, die meestal uit eigen producten bestond, ook wel eens een visje vangen of mosselen gaan zoeken. Deze lagen bij laag water op de drooggevallen platen of langs de oevers van de Oosterschelde voor het oprapen.

Yerseke werd vanaf de 15e eeuw een echt vissersdorp; eerst woonden er vooral arme mosselboeren, maar toen met de oesterteelt werd begonnen, groeide Yerseke uit tot een betrekkelijk welvarend dorp, waar zich steeds meer mensen gingen vestigen, die afkomstig waren van andere streken.

Dat Yerseke een vissersdorp is geworden was het gevolg van de overstroming van 5 november 1530, toen de Sint Felixvloed, een heel groot gedeelte van het land rond de Stad Reimerswaal heeft weggevaagd, waardoor Yerseke ineens aan het water kwam te liggen. De plaats waar 18 dorpen ten onder gingen, bleek erg geschikt om mossels en oesters te kweken. Later werd dit het belangrijkste gebied waar de mossels kunnen verwateren, waar ze zich ontdoen van zand en slib alvorens ze worden verpakt en naar de consument worden gebracht.

De strenge winter in 1962/1963 kwam met veel ijsgang, waardoor de meeste oesters verloren gingen. Maar de Yersenaren bleven volhouden en begonnen naast de Zeeuwse platte oester ook met Japanse oesters te kweken, de zo genaamde creuses. Op dit moment zijn de creuses het hoofdproduct, terwijl de platte oester nog steeds de lekkerste oester is.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:
de Provincie Zeeland
Europees 
Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.
Gemeente Reimerswaal
home-logos

logoreimerswaal

 

De liefde van

screen 03

Ontdek de liefde van de Yersenaren. Zij vertellen graag zelf over de mooie plekken van het dorp en over de band met de Oosterschelde. Lees meer...

Partners

Zeelands-Roem.png

Aanmelden Nieuwsbrief